טבע בתקופת סגר
אנחנו נוסעים לאורך כביש 90, העין נמשכת אל הנופים שנפרשים רחוק ללא שום הפרעה, מדי פעם חולף שועל או ציפור בשמיים, והשקט עוטף אותנו ברכות. לשקט מדברי יש תכונה מוזרה, הוא לא מעיק, אלא נכנס בזהירות אל מחזור הדם וזורם אל כל הגוף.
יצאנו כדי לגלות מה קרה בטבע בתקופה שהיינו בסגר, וגילינו שבאופן מוזר – קרה המון ולא קרה כלום. מבטיחים שיש פה הגיון.
ים המלח. צילום: אבישג איילון
"בזכות השמירה על חיות הבר בשמורה גם בימים רגילים, אין בעצם הבדל גדול בין ימי סגר וימים רגילים. השמורה נפתחת רק ב-8:00 ונסגרת מוקדם, כדי שחיות הבר יוכלו לרדת לנחל בחלק גדול משעות היום. בשעות החשיכה הכניסה אסורה, וכל השטח שמור לבעלי החיות בלבד. זו הממלכה שלהם קודם כל. בתקופת הסגר בהחלט ראינו אותן גם בשעות לא שגרתיות, אבל בסך הכל, מי שמטייל פה יודע שאפשר לראות יעלים ושפנים מסתובבים בחופשיות כל הזמן, וטורפי הלילה מגיעים תמיד אל המעיין". ככה מספר לנו דודי גרינבוים, מנהל שמורת הטבע עין גדי.
אל המעיין
לכל ישוב יש את המרכז שלו, המקום שאליו כולם מגיעים לסידורים, בילויים ומפגשים. בשמורת טבע עין גדי זהו מעיין עין גדי. בריכה קטנה עטופה צמחייה, ובה מים שנובעים היישר מנקיקי הסלע. בתקופת הסגר רשות הטבע והגנים הציבה שם מצלמה שפעלה 24/7 ונתנה לנו הצצה מסקרנת ומעוררת מחשבה. בימים רגילים זהו אתר מבוקש ומטויל. הפעם, במשך כל שעות היום, הוא היה הממלכה הפרטית של חיות הבר. מה נתפס בעדשת המצלמה? להקה של 7 זאבים, זאבים בודדים, צבועה ממושדרת, צבוע לא ממושדר, יעל זכר צעיר שהגיע בשעות הצהריים והתפלא למצוא את המקום פנוי לגמרי בשבילו ועוד המון חיות. על המצלמה היה אחראי אייל בן גיאט, שנתן לנו הצצה לחלק מהמראות המרגשים האלו:
יעל צעיר שותה מהמעיין. צילום: אייל בן גיאט
שבעה זאבים במעיין עין גדי. צילום: אייל בן גיאט
צבועה ממושדרת (ניתן להבחין במשדר על צווארה). צילום: אייל בן גיאט
זאב בודד נהנה מבריכה פרטית. צילום: אייל בן גיאט
שינויי מזג האוויר
תקופת הסתיו היא עונה של שינויים בטבע. שני הדברים הגדולים שקורים בים המלח בעונה הזו הם נדידת הציפורים ועונת החיזור של היעלים. בשביל הראשון צריך רק להרים את העיניים למעלה, ובשביל השני צריך בדרך כלל לעלות למצוקים. הפעם זה היה הרבה יותר קל, ממש לידינו.
חסידות בנדידה. צילום: מתן בוגומולסקי
כשיעל אוהב יעלה
הטווס פורש נוצות מרהיבות כדי להרשים את הטווסה, יש עופות שמביאים מתנות לקן של הנקבה שהם מעוניינים בה, וזכר היעל? הוא מריח את הטוסיק של היעלה והולך מכות עם הזכרים האחרים.
השנה התקיים הטקס המוזר והמרהיב הזה ממש מול העיניים שלנו, ולא היה צריך לנדוד אל המצוקים. זכרי היעלים נלחמים על ידי הטחת הקרניים הענקיות שלהם זה בזה שוב ושוב, כאשר הפרס הנחשק הוא – הנהגת עדר היעלות והזכות להזדווג איתן. הזכרים האחרים בעדר, יאלצו להתאפק. הקרבות המפורסמים האלה הם מחזה מלא עוצמה ודרמטיות, והזכות לראות אותם ממרחק קצר היא מדהימה. השנה, בזכות הסגר, הקרבות האלו התקיימו ממש בתוך שטח השמורה, כשהפקחים מביטים ממרחק קצר במחזה.
קרבות יעלים. צילום: אייל בן גיאט
בנחל עין בוקק, שנמצא ממש ליד אזור המלונות של עין בוקק לא רואים בדרך כלל יעלים, הם נוהגים לשתות גבוה יותר בהרים. בתקופת הסגר פרט אחד עירני הבחין שהאזור שומם והעז לרדת אל המים, ואפילו נתן לפקחית במקום לצלם אותו.
יעל זכר בנחל בוקק. צילום: גזית אגסי
לספור ציפורים נודדות
ישראל היא אולי מדינה פצפונת – אבל בכל מה שקשור לנדידת ציפורים, אנחנו מעצמת על! בזכות המיקום הייחודי בין אירופה לאפריקה, עוברות מעל ראשינו פעמיים בשנה להקות ענקיות של חסידות, עופות דורסים, ציפורי שיר ועוד. חלקן נודדות ביום וחלקן בלילה, חלקן רק חולפות פה וחלקן יישארו קצת. כך או אחרת מדובר בתופעת טבע מדהימה שמספקת מראות מרהיבים. השנה התקיימו נדידת האביב ונדידת הסתיו, בתקופות של סגר. סקרים של רשות הטבע והגנים הראו כי בנדידת האביב האחרונה נראה מגוון גדול יותר של ציפורים, וגם כמות גדולה יותר – בציפורי השיר נרשמה עלייה של מעל 30%! בנדידה האחרונה, בסתיו התוצאות היו פחות בולטות, אך המראות היו מרגשים ויפיפיים – להקות של איות צרעים, עקבים, חסידות שחורות ולבנות, שרקרקים מצויים ועוד.
ציפורי שיר נודדות. צילום: מתן בוגומולסקי
חסידות נודדות. צילום: מתן בוגומולסקי
לצבי יש בעיה
אחד הסיפורים העצובים שקרו בתקופת הסגר קשור לאוכלוסייה קטנה ומיוחדת של צבי הנגב. צבי הנגב חי בדרום הארץ, אך יש עדר קטן של כ-30 פרטים שנמצא באזור ים המלח. זו הנקודה הצפונית ביותר בה ניתן למצוא אותם. בעוד שצבי הנגב נוהג לשוטט על פני מרחקים גדולים, העדר הקטן הזה לכוד בעצם בשטח הקטן שבין נחל רחף לנחל חבר. במהלך הסגר, למרות מיעוט הרכבים על הכבישים, אחד הזכרים מן העדר נדרס. הוא שבר את האגן בצורה קשה, ולמרות שהצליחו להביא אותו אל בית החולים לחיות בר – הוא לא הצליח לשרוד. תזכורת שגם בתקופת סגר חשוב לשמור על נהיגה זהירה, שתשמור על חיות הבר ותאפשר לנו ליהנות מנסיעה במקום היפה ומלא הטבע הזה.
צבי הנגב במדבר יהודה. צילום: אייל בן גיאט
הטבע האנושי
נדמה שהכל המשיך כהרגלו בארץ ים המלח. היעלים חיזרו, הציפורים נדדו, המים זרמו בנחלים – ורק אנחנו היינו חסרים. התקופה הקרובה צפויה להיות יפה במיוחד. הגשמים הראשונים מביאים בעקבותיהם את צמחיית החורף, השמיים והים משנים את צבעם לעמוק ובוהק יותר. זו גם העונה שנשרים שגדלו בשבי משוחררים לשמים, הגבים מתמלאים והמדבר מתמלא חיים. אנחנו מקווים שהפעם תהיו פה גם אתם, לראות מקרוב את היופי הזה. לנשום את המדבר והים המלוח ולחזור הביתה עם חוויות חדשות.
פניני מלח בחוף עין גדי. צילום: אבישג איילון