תצפית מלחת סדום
לאורך אלפי שנים שימשה מלחת סדום כמוקד עצירה חיוני לעופות נודדים וכאתר קינון חשוב לציפורים מקומיות. בעשרות השנים האחרונות נעלמה מלחת סדום כמעט כליל כתוצאה מהרחבת בריכות המלח, החקלאות וההתיישבות. מי תהום שעלו לפני מספר שנים באתר חציבה של מפעלי ים המלח, יצרו מיקרוקוסמוס של המלחה ההיסטורית והחזירו לכאן מגוון גדול של בעלי כנף. המקומיים קוראים לאתר "אגם הברבורים" (למרות שאין בו אפילו ברבור אחד…) והוא עובר היום שיקום והנגשה והופך לאתר צפרות חשוב בקנה מידה לאומי.
מְלֵחַת סדום משתרעת במרחב שבו נחל אמציהו, נחל צין ונחל הערבה נשפכים לים המלח. המלחה נוצרה משילוב של נביעת מעיינות מלוחים, הצפות עונתיות של הנחלים והצפות תקופתיות של ים המלח.
מלחה היא בית גידול המאופיין במליחות קרקע גבוהה. במקומות המלוחים ביותר אין צמחים יכולים להתקיים. באזורים הפחות מלוחים מתארגנים הצמחים ב"חגורות" צומח בהתאם לרמת המליחות. במעגל הראשון, סביב מוקד המלחה, צומח בן מלח מכחיל. במעגל השני, באזורים הפחות מלוחים, מתקיימת חגורת הצומח של אוכם חד־ביתי ואשל מרובע. במעגל השלישי, בשטחים שאינם מוצפים, צומחים אוכם שיחני ושנהבית הרוזמרין וברביעי, בשוליים היבשים, נפוץ ימלוח פגום.
בשל פיתוח האזור לעיבוד חקלאי ולתעשייה איבדה מלחת סדום כ-90% משטחה המקורי.
בשולי מלחת סדום, ליד כביש הגישה למושב עין תמר, נובעים מעיינות קטנים. מימיהם מלוחים יחסית אך הם משמשים משען לצמחים ולבעלי חיים. בקרבה למים צומחים צמחים שעמידים מעט למליחות ובהם קנה מצוי, תמר מצוי, צפצפת הפרת וסמר ימי.
מתצפית מלחת סדום, בסמוך לכביש 90 בצומת הגישה ליישובי כיכר סדום, ניתן לראות עופות שונים. אטרקציה לכל ובייחוד לחובבי ציפורים. למשל הפורפיריה הסגולה אשר נחשבת לאחד מהמינים הנדירים והנחבאים ביותר בישראל וכל תצפית בה גוררת דיווחים באינטרנט ונהירה של צפרים לאזור התצפית. באביב ובסתיו מתמלא האגם בברווזים צהובי מצח, קרקירים, טדורנות ועוד, כמו גם עופות גדולים כמו שקנאים, חסידות שחורות, חסידות לבנות ואפילו פלמינגואים.
לאורך כל החורף ניתן להתרשם ממגוון גדול של עופות שעצרו באגם לתקופה ממושכת יותר, בהם השרשיר- הברווז הקטן בישראל, הבריכיה והמרית, קורמורנים גדולים, חופמאים למיניהם ודורסים כמו זרון הסוף, הנץ המצוי ואחרים. בכל יום בשנה יפתיעו אותנו מגוון גדול של עופות.
אך האמיצים והמעניינים ביותר הם אלו ששוהים ב"אגם הברבורים" לאורך כל השנה, גם בקיץ הקשה והעוין. בנוסף לפורפיריה משמש האגם כבית גידול לעוד כמה מיני עופות מעניינים ביותר. האגמית- עוף מים ממשפחת הרליתיים חורף בהמוניו בארץ אך נחשב למקנן נדיר, בשנים האחרונות החלו האגמיות לקנן באגם הברבורים. ייתכן ואף מדובר באוכלוסייה המקננת הגדולה בישראל!
הטבלן הגמדי, עוף מים ממשפחת הטבלניים שצולל במהירות ונעלם שניות ארוכות מתחת לפני המים בעת סכנה, מקנן גם הוא ב"אגם הברבורים". הטבלן בונה קן מזרדים הצף על פני המים וכאשר האפרוחים בוקעים הם מטפסים על גבם של ההורים ושטים עליהם. כמה עשרות צוללי ביצות- ברווזים יפה ומיוחד מקבוצת הצוללים שאוכלוסייתו העולמית הצטמצמה מאוד בשנים האחרונות עקב זיהום והרס בתי גידול, קבעו את מקומם ב"אגם הברבורים" והמקום נחשב היום לאתר הקינון הגדול ביותר בישראל.
בנוסף, מהווה האגם גם אתר קינון חשוב לציפור קטנה, עדינה ומקומית בשם "דרור הירדן". שמו האנגלי – Dead Sea Sparrow אף קושר יותר טוב בינו לבין האזור שלנו. הדרורים בונים קינים גדולים ומרשימים על האשלים בשולי האגם היות והם זקוקים לסביבה לחה על מנת להצליח לקנן. בימים חמים הם מרטיבים את הקן והרוח העוברת בקן הגבוה מצננת את הביצים והגוזלים. למעשה דרורי הירדן הם ראשוני הממציאים של ה-desert cooler, עוד לפני שאנו, בני האדם, עוד חשבנו על כך.
כתב: ד"ר עודד קינן
הוראות הגעה: בצומת יישובי כיכר סדום מכביש 90 פונים מזרחה לכביש 2499 ולאחר כמאתיים מטרים לכיוון צפון יופיע שלט תצפית מלחת סדום. יש לפנות בזהירות ולנסוע לאט בדרך הכורכר. לעקוב אחר השילוט עד לחנייה המוסדרת. יש טיפוס קל ברגל לתצפית של כמה מטרים בודדים.