דילוג לתוכן

מסלול הפטרייה כיכר סדום

למידע נוסף

על החוויה

מסלול הפטרייה כיכר סדום

מקור השם "הפטרייה"

פטריית נאות הכיכר המפורסמת התגלתה על ידי תושבי המושב אשר אימצו את המקום והעניקו לצורת הסלע המיוחדת את השם "הפטרייה". חוואר הלשון הוא השם הפופולרי של גבעות החול הרכות והפריכות בצבע לבן, אפור אשר בונות את נופי כיכר סדום וצפון הערבה בין אזור מושב עידן ועד לנאות הכיכר ועין תמר. גבעות אלו נוצרו לפני כ-70,000 שנים באגם העתיק של ימת הלשון. ימה זו התקיימה בין הכנרת של ימינו ועד לאזור מושב חצבה בשנים 70,000-15,000 לפני זמננו. בתקופה זו היו משקעים רבים יותר באזור מאשר בימינו ומפלס הימה היה 180 מטרים מתחת לפני הים, כ-250 מטרים מעל למפלס ים המלח הנוכחי. בימת הלשון שקעו חומרים שונים ובהם חרסית, גבס, מלח ועוד, שמם העממי חוואר הלשון ניתן על ידי מטיילים, אולם השם הרשמי הוא משקעי ימת הלשון. חומרים רכים אלו מתבלים ומתפרקים במהירות על ידי הגשמים, הרוח ומערכות זרימת הנחלים המקומיות. כוחות הבלייה הם אלו אשר עיצבו את צורת הפטרייה המיוחדת של נאות הכיכר וצורות נוספות רבות בגבעות המקומיות של כיכר סדום בארץ ים המלח.

המסלול ודרך ההגעה אליו

טיול משפחתי קצר, כייפי וקליל באורך של כארבעים דקות ועד שעה הליכה מפגיש אתכם עם נופי ממלכת החווארים ופטריית נאות הכיכר. אל המסלול יוצאים מנקודת שאיבת המים בכביש ההיקפי הדרומי של מושב נאות הכיכר. מומלץ להחנות את הרכב ליד בריכת השחייה היישובית, ולצאת ברגל מרחק קצר אל הפטרייה. המסלול ניתן להליכה בכיוון הלוך ושוב או במעגל קצר על בסיס תוואי שביל ההליכה המקומי. שביל ההליכה מתחיל בעליה תלולה, אך קצרה, מיד עם סיום העלייה נשקף נוף כיכר סדום, מטעי תמרים, לצד גידולי שדה אחרים ומלחת סדום בין הרי אדום במזרח והרי הנגב במערב. המשך ההליכה על החווארים היא בשביל צר ויש להקפיד על בטיחות ההליכה עם ילדים קטנים. מצדו המערבי של השביל, התחתר ואדי מחורץ ועמוק ובו מערות שנוצרו בחווארי הלשון. לאחרונה, התגלה על ידי המרכז לחקר מערות של האוניברסיטה העברית, כי מערת החוואר הארוכה בעולם נמצאת בכיכר סדום. השביל מוליך אתכם אל הפטרייה, אותה ניתן לראות בבירור לאחר מספר דקות של הליכה. בפטרייה אנו ממליצים על הפסקה קצרה ומשחק בחול. למרגלות הפטרייה, דיונת חול נעימה המזמינה את הילדים לרוץ ולהתגלגל בחול. אנו מבקשים להימנע משחיקת החול של הפטרייה, על מנת לשמור על צורתה המיוחדת גם למטיילים הבאים אחריכם. לאחר המשחק בדיונת החול, ניתן לשוב על עקבותינו או להמשיך בשביל מעגלי ולחזור לנקודת ההתחלה.

ההיסטוריה על המושב

מושב נאות הכיכר אשר נראה למרגלות שביל הפטרייה הוקם לראשונה בשנת 1959 על ידי יזמים פרטיים שפעלו להקמת חוות בוקרים ומטעים. בהמשך הקימו המייסדים את חברת טיולי המדבר הראשונה בישראל, חברת נאות הכיכר. החברה פעלה להוצאת טיולי שטח ברחבי ים המלח, הנגב ובהמשך גם למרחבי סיני. עקב קשיי התיישבות, עזבו חברי החווה את נאות הכיכר בסוף שנות השישים. בשנת 1970 עלה גרעין של תנועת האיחוד החקלאי לנאות הכיכר והקים את המושב הנוכחי. ניתן לראות את בתי המושב, בריכת השחייה ולצידה את המבנה הייחודי המכונה "המבצר" אשר הוקם על ידי האדריכל נחום זולוטוב. המבנה שימש את ראשוני המתיישבים למגורים, חדר אוכל משותף ועוד. בהמשך השנים, עם הקמת מבני הקבע, שימש מבנה המבצר כבית הספר המושבי, כיום משמש המקום כמרכז הנוער והתרבות היישובי.

 

הפטרייה המפורסמת, מגרש משחקים לילדים

צילום:dav
צילום:dav
צילום:dav
צילום:dav

מתקנים ושירותים

פרטים כלליים על המקום
  • אזור פיקניק
  • דרגת קושי- קל
  • כניסה חינם
  • מתאים לבודדים
  • מתאים למשפחות
  • עונה מומלצת – סתיו, חורף, אביב.

יצירת קשר עם מסלול הפטרייה כיכר סדום

מיקום על גבי מפה
יצירת קשר עם
מייל|[email protected] כתובת|

בריכת שחייה כיכר סדום

טלפון|08-8000210
שעות פעילות|

כל ימות השבוע מזריחה ועד שקיעה

השאירו פרטים ונחזור אליכם
חוויות נוספות שעשויות לעניין אותך
מסלולי טיול
משך: 00:30 דקות

מערות הנזירים

התבודדות במדבר הינה תופעה היסטורית מוכרת לאורך כל הדורות. אל מדבר יהודה וים המלח הגיעו מתבודדים רבים בתקופות השונות. בתקופה...
מסלולי טיול

נחל חימר למטיבי לכת

נחל חימר למטיבי לכת - טיול למטיבי לכת ב"גראנד קניון" של ישראל. נכתב ע"י: עמיחי ספקטור - ספקטורס תיירות. נַחַל חֵמָר שוכן...
מסלולי טיול
משך: 04:00 שעות

נחל אוג

ערוצי נחל אוג תחילתם בצפון מזרח ירושלים ומהלכם במקביל לכביש מספר 1 בואכה ים המלח. אורכו הכולל של הנחל כ-...

השארו מעודכנים

    עוגיות

    אתר זה משתמש בעוגיות כדי לשפר את הפונקציונליות של האתר, לספק לך חוויית גלישה טובה יותר ולאפשר לשותפים שלנו לפרסם לך.

    מידע המפרט על השימוש בעוגיות באתר זה וכיצד ניתן לדחות אותם, ניתן לצפות במדיניות העוגיות שלנו.

    על ידי שימוש באתר זה או לחיצה על "אני מסכים", אתה מסכים לשימוש בעוגיות.

    על המפה